B
B
B
P
P
P

Kurumsal Kimlik Tasarımı Size Ne Kazandırır?

Kurumsal Kimlik Tasarımı Size Ne Kazandırır?

Yaşamımızın her alanında sıklıkla karşılaştığımız bazı simgeler vardır ki biz onları görür görmez kime ve neye ait olduğunu hemen anlarız. Bu logoları neredeyse gözü kapalı bir şekilde tanırız. Bu durum o markaların ne kadar bilindik olduğunun birer kanıtıdır. Kurumsal kimlik en basit tanımıyla bir markanın, şirketin, firmanın, holdingin imzasıdır. Yukarıda belirttiğimiz logo ise bunun ilk ve en önemli adımıdır.

Günümüz insanı alışveriş yaparken, iş yaparken kurumsal firmaları tercih eder. Çünkü oturmuş ve köklü firmalarda iş bölümü yapılmış, dengeler kurulmuş, her personel kendi alanında profesyonelleşmiştir. Bir firmanın kurumsallaşması ise kurumsal kimliğinin önceden planlanarak hazırlanmasına ve ciddi bir emek sonucu ortaya çıkmasına bağlıdır.

Kurumsal kimlik tasarımı yaptırmanız size ne kazandırır ya da kurumsal kimlik tasarımı nedir sorusuna bazı cevaplar verelim. Şu asla unutulmamalıdır ki kurumunuzun kurumsal kimlik tasarımı yapılacaksa eldeki bütün veriler, mevcut şartlar ve geleceğe dair planlar çok iyi analiz edilmeli ve tasarımı yapacak ajansla değerlendirilmelidir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi kurumunuzun bir imzası olması şarttır. Onu diğerlerinden farklı kılan ayıran ve belki de bir adım öne çıkaran bir imzadır bu. Öncelikle onun renginin çok iyi seçilmesi üzerindeki desenin kurumunuzun ruhunuzu yansıtması gerekir. Dünyaca bilinen markaların logolarını düşündüğümüzde kurumsallaşma için özenli bir logo seçiminin ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi anlarız. Daha sonra ise hazırlanan bu logonun kurumunuza ait her şeyin üzerine kazınması söz konusudur. Çünkü ciddi bir görüntü vermek, işini iyi yaptığını hissettirmek, amiyane havalı olmak kurumsal olduğunu göstermekle olur. Şu tüm firmalar için bilinen bir gerçektir ki bilinen ve tanınmış markalar kurumsallığını oluşturmuş ise artık sistemli bir şekilde ilerleyebilir. 10 yıllarca logosunda ve firmasını temsil eden ana renklerde herhangi bir değişikliğe gitmez.

Kurumsallaşmanızın daha sonraki adımlarını şöyle sıralayabiliriz. Şirketinizin personel kurallarını ve kıyafetlerini belirlemek ve mümkünse renk seçiminde logonuzdaki renkleri ana renk olarak kullanmak. Kurumunuza ait antetli kağıt, kartvizit, dosya, çanta gibi göz önünde bulunacak nesneleri kurumunuzun logosu ile süsleyerek ön plana çıkartmalısınız. Ayrıca reklam panolarınız, binanızın dış cephesi, araçlarınızın tasarımı, panolarınız, bayraklarınız ve kırlangıç bayraklarınız basit birer ayrıntı gibi görünebilir ama kurumunuzun ciddiyetini ve kurumsallığını gösterir.

Günümüzde kurumsallaşma deyince işin bir de sanal alem boyutuna kesinlikle değinmeliyiz. Öncelikle özenle hazırlanmış sizin reklam ve karşılama yüzünüz bir web siteniz artık kurumsallığın en önemli adımlarından birisidir. Bununla beraber etki alanı her geçen gün genişleyen sosyal medyada etkin bir şekilde yer bulmanız yine sizin ciddiyetinizi ve kurumsallığınızı gösterecektir.

Kurumsal kimlik tasarımının kazanımları üzerinde duracak olursak;
Firmanızın adının ve logosunun insanların zihinlerine yerleşmesini sağlar.( Sadece bu kazanım bile başlı başına kurumsallaşma yoluna gidilmesi için bile yeterlidir.)                                                                                                      

Rakipleriniz arasında farkınızı ortaya koyacaksınız. Böylece her daim bir adım bir adım önde olacaksınız. Reklam yapmanıza gerek kalmadan kurumsallığınız ve ciddiyetiniz kendi reklamınızı yapacak.  Kurumsal kimliğiniz sizin imajınızdır ve ilk imajı insanlarda doğru oluşturursanız müşterilinizle karşılıklı güvene dayanan, uzun yıllar sürecek sağlıklı ilişkiler geliştirirsiniz. Ve bu ilişkiler sadakat esasına dayalı olur.

Peki, kurumsal kimlik tasarımını kime yaptırmalıyız ve nasıl bir yol izlemeliyiz? Günümüzde bu işleri reklam ajansları yapmaktadır. Son yıllarda ise ayrıca bir uzmanlık alanına dönüşmüştür. Bu alanda kendini geliştirmiş ve kanıtlamış, referansları sağlam ve kurumsallaşmış firmalarını tercih etmenizde yarar var.

Benzer İçerikler

Ara Soru Sor