B
B
B
P
P
P

Windows İşletim Sistemi ve Web Yazılımı

Windows İşletim Sistemi ve Web Yazılımı

Bilgisayarların hayatın her alanına girdiği günümüzde, yazılımlar bize hayatımızı kolaylaştırmanın imkânlarını sunar. Hemen hemen her alanda iş yapan insanlar işlerini kolaylaştırmanın bir yolu olarak bilgisayar ve yazılımları kullanırlar. Modern inek çiftliklerinde, bir bilgisayar yazılımı sayesinde, her ineğin günde ne kadar yem yediği ve ne kadar süt verdiği bilinir. İneğin sağımı yine yazılım sayesinde yapılır. Yazılım, süt verimi düşen ineklerin hasta olma ihtimalini sahibine uyarı olarak bildirir. Şehirlerde trafik ışıkları belirli yazılımlar kullanılarak senkronize edilir. Okuduğumuz gazete ve kitaplar yazılımlar aracılığı ile basılır ve önümüze gelir. İnsan hayatının her alanına giren bilgisayarlar ve çeşitli yazılımlar insanların, işlerinde daha kolay ve daha verimli çalışmalar yapmasını sağlar.
 
Web yazılımı da hem internet sektöründe çalışanların hem de diğer sektörlerde çalışanların onlarca işlerini daha kolay yapmaları için olanak sağlar.
 
Web yazılımı, en kolay anlatım ile web sitelerinin her türlü fonksiyonunun oluşturulma işidir. Tüm dünyada en çok kullanılan arama motoru olan Google’ı ele alacak olursak, arama motoru bölümü, aranan öğelerin belirli kriterlere göre sıralanması işlemi, Google Maps, Google Görseller, Google Video gibi bölümlerin çalışması gibi tüm fonksiyonları, web yazılımı ile oluşturulan öğelerdir.
 
Web yazılımı yapılırken kullanılan belli başlı programlar bulunmaktadır. Bu programlardan herkesin kullandığı, ortak programları kullanmak, web yazılımının her internet tarayıcısında sorunsuzca çalışmasının önkoşuludur. Ancak bu tür siteler her browserda ( internet tarayıcısı ) sorun çıkarmaksızın çalışır.
 
Web yazılımı işi, bir internet sitesi yeni kurulurken yapılabileceği gibi site aktifken sonradan eklemeler yapmak için de yapılabilir. Web yazılımının bilinen bir diğer adı da web programlamadır.
 
Web yazılımı, internet üzerinden ulaşılabilen siteler için yapılabileceği gibi lokal ağlar ( local network ) için de yapılabilir. Konuyu açacak olursak Türkiye’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kulladığı Karanet lokal ağını örnek verebiliriz. Karanet sadece Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait bilgisayarların bağlı olduğu bir bilgisayar ağıdır. Ağ, internet aracılığı ile değil kendi aralarında kurulmuş bir ağ aracılığı ile data alışverişinde bulunur. Karanet’in sayfalarının yapılması da web yazılımı sayesinde mümkündür. Ancak lokal ağlar için yapılan web yazılımları internet web yazılımları gibi değildir, kullanılacağı lokal ağa uygun yazılımlardır. Bazı web yazılımları ise hem lokal bir ağın hem de internetin ortak kullanımı için tasarlanır. Örneğin bir lokal ofis ağını düşünelim. Lokal ağdaki her bilgisayar web yazılımı ile tasarlanmış sayfalara serbestçe ulaşabilir. Çalışanlar bazı sayfalara evlerinden, internet üzerinden de ulaşmak istediklerinde, yazılım ona göre tasarlanmış olursa, istedikleri sayfalara evlerinden de ulaşılabilirler.
 
Web yazılımlarında olması beklenen önemli özellikler vardır. Web sitelerinin ihtiyacı karşılayan, sonuç odaklı, işlevsel ve kullanıcıları tarafında kolayca kullanılabilir olması istenir. Tabi bu isteklerin kriterleri, internet sitesinin kuruluş amacına göre değişir. Eğer genişçe bir film sitesi tasarlanacaksa içinde bir arama motoru olması siteye, ihtiyacı karşılayan bir site olma özelliği katar.
 
Web yazılımı yapma işi Windows işletim sistemine bağlı bir iştir. Çünkü yazılımı oluşturmak için kullanılan Dreamweaver, Flash gibi web tasarım programları, Windows üzerine kurularak kullanılabilir. Bundan dolayı da web yazılımı yapmak Windows’a borçlu ve zorunlu olduğumuz bir iştir.
 
Web yazılımının birçok avantajlı yanı vardır. Uzaktan erişilebilir olması, altyapı maliyetinin sadece internet veya network kullanmaktan ibaret olması, bakımı ve geliştirilmesinin ilk yapılışından kolay olması, browser’ı ( internet tarayıcısı ) olan tüm cihazlardan kolayca erişilebilir olması gibi onlarca güzel yanı bu avantajlardandır. 

Benzer İçerikler

Ara Soru Sor